Avalon Parade, Avalon

Bali Avalon House

press to zoom

garden cabana

press to zoom

garden cabana

press to zoom

Bali Avalon House

press to zoom
1/18
This apricot-veneer 1960 double-brick and tile home was bland, cramped, tired and old. 

It faced the road north-east with a hill behind, with no consideration given to the solar aspect or prevailing winds.  Budget constraints meant that 90% of the original home had to remain.

 

The final design is a modern home with enticing tropical features.  The design captures the diurnal upward and downward airflows creating a naturally cool space, with the use of louvers set in western red cedar frames, and a large vented Balinese-style roof over the veranda.

 

Improvements include new windows, kitchen and bathrooms, and increased floor space through "harvested" wasted space and extended bath and bedrooms.